Biserica de lemn

Biserica de lemn din Cizer datează din anul 1773 și se păstrează din 1968 în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Din punct de vedere arhitectural, biserica prezintă calități tehnice, formale și decorative datorită cărora este considerată una din cele mai reprezentative dintre lăcașurile de lemn din Transilvania.

Vezi mai mult

Biserica „Nașterea Maicii Domnului”

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Cizer, este lăcaşul de cult deţinut de comunitatea ortodoxă din satul Cizer, Sălaj, ridicat în jurul anului 1946.
Lucrul la biserică a început în anul 1942, iar în anul 1943 s-au ridicat în vârful turlei crucile.

Casa lui Fănuță

„Casa lui Fănuță” din Cizer, o casă țărănească locuibilă, ridicată în 1886 și aflată actualmente în proprietatea meșterului popular Criste Florica. A fost ridicată în 1886 și avea acoperiș de paie, până în 1922, când, după relatarea actualei proprietare, i s-a mai adăugat o cameră și locatarii ‘o mărs la lucru la Jimbolia pentru ciripuri (țiglă)’ pentru un acoperiș nou.

Vezi mai mult

Casa muzeu din Cizer

Casa muzeu din Cizer este o casa de lemn acoperită cu paie, aceasta datată din secolul XVIII. Având dimensiuni neobișnuit de mari iar grija cu care au fost tratate unele detalii ridică valoarea arhitecturală a casei mult peste nivelele locale, reprezentate de căsuțe mărunte și anonime de iobagi umili.

Vezi mai mult

Școala veche

Școala veche, la Drumul Țării, a fost ridicată în 1872 și este declarată monument istoric. În fața școlii se păstrează un clopot cu inscripția „Scolei Românești din Cizeru 1867” care a aparținut școlii confesionale când aceasta încă își avea sediul într-o construcție de lemn.

Vezi mai mult

Măgura Priei

Cu forțe proaspete, ne urcăm pe Dâmba Culmii și cu un efort deosebit ajungem în cel mai înalt vârf din Munții Meseșului, Vf. Măgura Priei (996 m). Rotindu-ne privirea spre V ni se deschide priveliștea minunată a Depresiunii Șimleului (Țara Silvaniei), până la Măgura Șimleului, apoi spre S se vede Vf. Vlădeasa și spre S-E Huedinul, iar mai departe, în zilele senine, Clujul. Ajuns aici, devii „cel mai înalt om” din Sălaj.

Vezi mai mult

Răstănirile

„Răstănirile (răstigniri) – cum sunt numite în Sălaj, veghează satele și le feresc de orice rău, dat fiind faptul că, în mentalitatea populară spațiul terestru este organizat concentric, circular, spațiul casei, al curții și grădinii, este masiv umanizat și, receptat ca familiar. 

Vezi mai mult

Sari la conținut